Op de lange termijn kan het aanbod van dierlijke eiwitbronnen een probleem worden voor de diervoederindustrie. Wat zijn de alternatieven?
Pollotariërs, flexitariërs en veganisten
Paul McCartney leent zijn stem aan de campagne ‘Meat Free Monday’, terwijl Paus Francis $ 1 miljoen aanbood om vegan te worden voor de vastentijd’. Het goede doel ‘Veganuary’ nodigt mensen uit om veganisme te proberen in januari.
Pollotariërs, pescatariërs, flexitariërs, vegetariërs of veganisten: om ethische, ecologische of dierenwelzijnsredenen nemen mensen de beslissing om zich te onthouden van het nuttigen van sommige of alle soorten vlees. Als mensen echter minder vlees eten, kan dit op zijn beurt betekenen dat er minder overschotten zijn van slachterijen voor de productie van dierenvoeding.
De vleesconsumptie groeit
Jaarlijkse statistieken over de gemiddelde Europese vleesconsumptie per hoofd van de bevolking laten geen afname zien van de eetlust van mensen: in 2010 bedroeg dit 63,3 kg vlees per jaar, de verwachting voor 2020 is 65,7 kg per persoon. Als we verder kijken dan Europa, betekent de groeiende populatie in de middenklasse in landen als China, India, Rusland en Afrikaanse landen dat de vleesconsumptie blijft groeien met een hoger besteedbaar inkomen.
Moet de diervoederindustrie zich daarom maar gewoon ontspannen en zich geen zorgen maken over het aanbod van dierlijke eiwitbronnen en niet op zoek gaan naar alternatieven? Dit is op korte tot middellange termijn inderdaad niet urgent, maar op de lange termijn misschien wel meer. De wereldbevolking zal naar verwachting in 2050 oplopen naar 10 miljard. Land dat momenteel gebruik wordt voor landbouwvoeder zal worden gebruikt voor menselijke voeding. Op lange termijn betekent dat minder vlees en dus minder bijproducten.
Eiwit alternatieven
Insecteneiwit is een actuele hype. Maar er zijn beperkingen, niet alleen vanwege de ‘bachelfactor’, maar ook vanwege het hoge energieverbruik dat nodig is voor het verwarmen van insectenculturen.
‘Gekweekt vlees’ kwam in 2013 in het nieuws, toen de eerste rundvleesburger in een laboratorium werd gekweekt. Tegen 2021 zal grootschalige productie van gekweekt vlees van start gaan en de prijs zal naar verwachting een euro per burger bedragen. Het eiwitgehalte is identiek in vergelijking met ‘echt’ vlees en is dus mogelijk een geweldige optie voor producenten van voeding voor huisdieren. Algen-eiwit heeft een groot potentieel omdat het tien keer sneller groeit dan terrestrische planten en CO2 absorbeert als een aanvullend duurzaamheidseffect. In Europa werd het eerste myco-eiwit (eiwit afkomstig van schimmels) ontwikkeld en op de markt gebracht voor menselijke voeding, en Azië heeft een lange ervaring met op soja gebaseerde tofu of seitan uit tarwegluten.
De druk op hulpbronnen en beschikbaarheid van voedsel neemt toe. Daarom is de diervoederindustrie toegewijd om oplossingen te zoeken om de impact op het milieu te minimaliseren en duurzame bronnen te creëren voor de productie van voeding voor huisdieren.
Bron DSZ Actueel / globalpets.community